Bobule detstva

V detstve letnu dovolenku sme trávili vždy pri Baltskom mori, hlavnie spominam si platesy, gofry a čučoriedky. Kazde rano po dedine chodil pan a kričal čučoriedky, čučoriedky liter za …. nie pamatam si kolko ale vzdy mna to zabudilo. Čucoriedky sme jedli non stop, cerstve posypane cukorom alebo na gofrach ale najviac si pamatam piatkovy obedy v jadalni oproti kde servirovali studená polievka z cucoriedok. Sladká polievka s podivnou konzistenciu, podávana s cestovinami na zimno bola hitom.

čučoriedkova polievka pre dospelych

300 g čučoriedok+ hrsť bobúľ na ozdobu
2 šálky vody
3 polievkové lyžice hnedého cukru
Korenie: 1/2 lyžičky škorice, 1 badián, 2 lyžičky vanilkového cukru, štipka strúhanej koži z pomaranča, 5 klinčikov
1 lyžica balzamikového octu
4 plné lyžice syrom mascarpone
3/4 šálky mlieka

extra:
hrsť bazalky “grafit” (čierna varianta), alebo obyčajnej zelenéj
šálka bieleho jogurtu
cca 150 g uvarenych cestovín

Bobule dajte do hrnca, zalejte 1 šálku vody, pridájte 3 lyžice hnedého cukru a všetky koreniny. Varte, priklopte pokrievkou veko a po 10 minútach vyberte ovoce a prepasirujte je ces sito. Zatiaľ čo stále držíte sitko nad hrncom s polievkou, zalejte 1 šálkou studenej vody, aby vycistit zvyšky varených bobúľ.
Do pyré/mousse pridajte balsamico, mascarpone a mlieko. Dobre premiešajte a dajte vychladnut. Do studenej polievky pridajte 3/4 bieleho jogurtu alebo mascarpone a len jemne premiešajte. Na každu porciu polievky pridajte trošku uvarenéj cestoviny, posypte bazalkou, čučoriedkami.

čučoriedkova polievka pre deti

300 g čučoriedok+ hrsť bobúľ na ozdobu
1 liter vody
1/2 šálky cukru alebo podľa chuti
1/2 lyžičky škrobu
1 šálka sladkiej smotany 30% (odporúčané)

Bobule dajte do hrnca, zalejte vodu (ostavte 1/3 šálki na škrob), pridájte cukor, varte 15 minut. Rozmichajte škrob v 1/3  šálki vody a nalejte do polievky za stáleho miešania. Zahrejte. Polievka zahusťuje mierne.
Na každu porciu polievky pridajte trošku uvarenéj cestoviny, a smotanu.

čučoriedkove pirohy

cesto:
2 šálky múky
štipka soli
1 lyžička masla alebo oleja
1 vajce
1 kocka (1 cm ³) čerstvého droždia alebo 1/3 čajovej lyžičky suche droždia *
1/4 šálky teplej vody
3/4 šálky horúcej vody

náplň:
asi 150 g ovocia (čerstvé alebo mrazené), 1 lyžica múky

Extra: cukor, sladká smotana, vanilkový krém, jogurt atď

Náplň: Čerstvé jahody rýchlo opláchnjte pod miernym prúdom vody. Vysušte na papierovich uterákov, potom rozložte na plech-tacku a posypte 1 lyžicou múky. Mrazené jahody vyberete z mrazáku tesne pred robeniem pirohov ( ľahšie sa robia z mrazeného ovocia).

Cesto: Dajte múku na doske alebo v mise, pridájte soľ, maslo alebo olej, vajce a rozpustené droždie vo vlažnej vode. Premiešajte a postupne pridávajte horúcu vodu, ak je to potrebné, pridajte trochu múky. Vyrobie cesto, až je mäkký a elasticke, asi 5 minút. Cesto vyvaľkájte a malom pohárom vystrihnujte kruhy, dajte na kazdy kruh malú lyžičkou bobúľ, zlepte hrany. Pirohy hádzajte do vriacej, mierne osolenej vody a varjte do mäkka, asi 2 minúty, od casu kiedy voda bude bublat. Vyberte a okamžite podávajte posypané cukrom, preliate sladkým tvarohom alebo jogurtom.

* Pridanie kvasníc do cesta je voliteľne a môže byť nie urobene. V tomto prípade do cesta pridájte 1 šálku (namiesto 3/4 šálky) teplej vody. Ak používate kvasnice, nepresiahnijte sumy uvedené v recepte!