Cestovanie za jedlom – púť plná objavov

restaurant-eenmaal-eenpersoons-ANP_0

Autor: Cindia Luest

Preklad: Lucia Hlubeňová

Cestovať za niekým, koho milujeme, je ušľachtilé, no putovať za niečím milovaným? Navyše za jedlom? Môžu byť chuťové poháriky vstupnou bránou k šťastiu a objavom?
Mnoho ľudí cestuje kvôli rekreácii, dobrodružstvu, alebo aby pred niečím unikli, no cestovanie ako rituál, vďaka ktorému odhalíme neobjavené chute a dojmy, je už niečo iné. Prijímanie potravy nie je v našich životoch alternatívou, no ak začneme vnímať túto základnú potrebu ako príležitosť na transportovanie či dokonca transformovanie, môže sa pre nás stať vzrušujúcou cestou objavov.
Inšpirácie môžu mať pritom rôzne zdroje: rozhovor so spriaznenou dušou – priateľom, ktorý je tiež foodie a práve sa vrátil z dovolenky; obľúbený miestny šéfkuchár, ktorý nadšene zdieľa fotky a zážitky z nedávneho výletu; články z časopisov či tipy cez sociálne médiá, alebo dokonca opulentné kulinárske počiny, ktorými nás atakuje televízia.
Keď sa naše zmysly idú priam zblázniť, zvedavosť je vybičovaná a predstavivosť funguje na plné obrátky, musíme ten hlad po cestovaní zasýtiť a začneme plánovať. Prečešeme internet pátraním po blogoch kulinárskych nadšencov, cestovateľských portáloch a všetkých dôležitých reštauračných sprievodcoch. Ak naši priatelia či niekto z rodiny už boli na vytúženom mieste, možno sa ich spýtame na radu či siahneme po obľúbenom cestovateľskom či kulinárskom časopise. So všetkými týmito informáciami sa nám otvára brána k objavom.
Rituály cestovania za jedlom môžu mať toľko podôb a sú také rozmanité, ako aj pohnútky každého z nás. Niektorí hľadáme jedinečný kulinársky zážitok, pri ktorom nás kulinárske umenie prenesie na nové miesta. Iní chcú objavovať chute iných kultúr, no a nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí si vychutnajú tiché chvíle jedenia osamote, aby tak mali čas rozjímať a objavovať vlastné ja.

KULINÁRSKE ZÁŽITKY

Predstavme si situáciu, keď túžba po nových chutiach môže priviesť odhodlaného stravníka do cudzích končín len kvôli vytúženému kulinárskemu zážitku. Vo vzduchu visí prísľub tajomstva, ktoré čoskoro odhalia jeho zmysly. A keď premýšľa o chutiach a dojmoch, ktoré ho ešte len čakajú, predstavivosť putuje ako prvá.
Len keď už má zabezpečenú vytúženú rezerváciu v kulinárskom chráme, naplánuje si dovolenku v okolí očakávaného kulinárskeho zážitku. Má za sebou prieskum, rezerváciu a kúpené letenky či lístky.
Po príchode na miesto sa dostaví neopakovateľné čaro okamihu, po ktorom je stravník pripravený na stretnutie s neznámom a na vzletný moment, keď jeho zmysly budú prijímať nové výzvy. Je prichystaný na plavbu do miesta objavov.
Počas špeciálneho degustačného menu s množstvom malých chodov, ktoré starostlivo pripravil šéfkuchár, zažije stravník rôznorodé prestávky. Samotné očakávanie často vystupňuje jednoduchý alebo zložitý názov a navnadí stravníka na tajomstvo ukryté za ďalším chodom.
Prichádzajú prvé jedlá a ako sa pred ním odkrýva kulinárske umenie, jeho zmysly začínajú ožívať. Aj keď je to proti bežným pravidlám slušného správania, pri niektorých chodoch by mal jesť rukami, aby štruktúru a teplotu najprv pocítil prstami. 
Niektoré jedlá prezrádza zvuk nalievania či chrupčanie.
Nadvihnutý sklenený príklop uvoľní voňavú paru, ktorá naplní vzduch a vyburcuje predstavivosť.
Prichádza malá miska. Odkrytá pokrievka vypustí teplú aromatickú paru, ktorá rozvibruje zmysly a otvorí myseľ.
A potom sa dostaví pocit úžasu a prekvapenia, rozkol medzi predstavivosťou a tým, čo je na tanieri.
 Jedlý kokteil podávaný v bambusovom parníku obsahuje malú snehovú guľku, ktorá chutí ako gin fizz. 
Perličky pripomínajú hrášok, no po prvom hlte zmysly zmätie chuť pendreku. 
Jemné carpaccio so zeleninovou a kvetinovou arómou sú, ako vysvitne neskôr, lupienky ruží, ktoré zmenila esencia z artičoku. 
Kamene na tanieri najprv vzbudzujú dojem nejakej podivnej dekorácie, no po zahryznutí je zjavné, že ide o zemiak pokrytý jedlou hlinou.

Všetko predvídateľné sa rozplynulo a zmysly musia pracovať na plné obrátky. Tváre rozžiari množstvo možností a keďže v dospeláckom živote je hranie už také zriedkavé, dieťa v nás vychádza na povrch.

CHUTE INÝCH KULTÚR

Spomeňte si na výnimočnú dovolenku, ktorá vám priniesla nové obzory, zvuky a priateľstvá. Napriek tomu sú to práve vône a chute nového miesta, ktoré zachovávajú tieto zážitky ako nezmazateľné stopy v našich spomienkach. 

Tí, ktorí považujú kulinárske cestovanie za rituál, si nevedia svoje životy predstaviť bez pátrania po originálnych, nových chutiach a autentických vôňach. Keď ich objavia, berú si ich domov, aby si ich privlastnili ako korisť z honby za pokladom.

KULINÁRSKA UDALOSŤ

Medzinárodné kulinárske udalosti ponúkajú šancu objaviť miesta, ktoré sú pre cestovateľovu pamäť nepopísaná doska, tabula rasa. Vďaka zvedavosti a rozhovorom, ale aj výmenám názorov, sa môže dostať k novým chutiam a na nepoznané miesta.

 Spoznáva rozmanité chute a vône – od kórejského kimchi cez etiópsku placku injera a indické čatní z červených mravcov až po kanadské pivo ale z minipivovaru, prvotriednu čokoládu z Madagaskaru či korenistý čaj z Uzbekistanu.
Stretnutie s kaiseki šéfkuchárom z Japonska; barmanom z Kodane, ktorý je machrom na molekulárnu mixológiu; pestovateľom čaju z plantáže Yunnan alebo odborníkom na všetko týkajúce sa hľuzoviek z Piemontu zážitok len zintenzívni. Dozvie sa mnoho nového, napríklad to, že v Benine sa strom baobab používa ako jedlo a medicína, či ako zakomponovať čokoládu do hlavných jedál od brazílskeho šéfkuchára.
Cestovateľ tak odhalí ponúkané možnosti a vydláždi si cestu pre návrat.

TRH A TERROIR

Samotné trhovisko a jeho vône môžu byť ideálnym miestom, kde sa dozvieme viac o ľuďoch, ich kultúre a špecifických miestnych jedlách.
Plávajúce trhy v Bangkoku oplývajú tropickými plodinami vrátane manga, papáje a dragon fruit. Hadohlavca tu získate poľahky, ešte má na šupinách kvapky mora. Ak ste hladný, plávajúce kuchyne ponúkajú kokosovú vodu a pestrú paletu miestnych jedál, kde nechýba pad thai či polievka tom yum, šalát zo zelenej papáje či kuracie satay.
Historická budova Starej tržnice v Bratislave a trh v nej ponúkajú miestne čerstvé jablká, klobásy z mangalice, bryndzu, exotické čaje, med od včelárov, domáce zaváraniny a miestne vína.
Zastrešené trhovisko v Modene (Mercato Albinelli) sa môže pochváliť dokonalými čerstvými cestovinami tortellini či parmezánovými rezancami passatelli, syrom Parmigiano Reggiano, sušenou šunkou prosciutto a tradičným odležaným balzamikovým octom (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena) a orechovým likérom Nocino.
Bohatá ponuka na trhu s korením (Spice Bazaar) v Istanbule priam ožíva vďaka vôni a magickým farbám korenia, orieškov, sušeného ovocia, sladkého lokum (Turkish delight) a hromád červených granátových jabĺk. Vozík vonku ponúka osviežujúce chladené nápoje sherbet.
Pochúťky a potešenie z nich mimo daného miesta a jeho genia loci už nie sú to pravé orechové. Chute sa však stanú súčasťou spomienok a možno malý nákup, ktorý si prinesiete domov, bude milou spomienkou a zároveň vzbudí váš záujem o nové obchody doma a túžbu viac ochutnávať a objavovať.

SILA TRADÍCIÍ

Cestovanie za jedlom tiež umožňuje cestovateľom prekročiť hranice vlastných kultúrnych noriem, spoznať iné zvyky a dokonca nájsť si nových priateľov. V rozhovoroch sa môžu navzájom podeliť o príbehy z kolektívnej pamäti, čo možno otvorí dvere k histórii a tradíciám. Je pravdepodobné, že sa odkryjú tajomstvá minulosti – ako recept po milovanej babke či adresa špecializovaného výrobcu alebo reštaurácie a cestovatelia tak objavia nové chute.
S narastajúcim časom, záujmom a zvedavosťou sa môže obyčajná radosť z rozhovoru pretaviť do spoločného obedu zároveň s objavovaním chutí, príbehov a kultúry. So zážitkami prichádza porozumenie a dokonca poznanie, že jedlo nás spája a istým spôsobom sme si pri ňom všetci rovní. V týchto vzácnych okamihoch vznikajú priateľstvá, ktoré živia myseľ a dušu po celý život.

JEDENIE OSAMOTE (SOLO DINING)

Hojne rozptýlený výskyt haute cuisine či vzdialené pobrežia nie sú jediným spôsobom, ako sa vydať vďaka jedlu na cestu objavov. Jedenie osamote predstavuje príležitosť. Na chvíľu máte priestor a čas pre rozjímanie, sebaobjavovanie a nové postrehy či nápady.
Nenáročný výlet do inej štvrte či blízkeho mesta vám môže priniesť nové chute neďaleko vášho domova. Aj keď vám kaviareň môže byť povedomá, čas je iný a miesto nie je rovnaké. Sadnete si, nadýchnete sa a prichádzate na najvzácnejšie miesto – k sebe. Dotýkate sa studeného skla a pozorujete, ako bublinky vo vode vychádzajú na hladinu, akoby plávali či chceli sa nadýchnuť vzduchu.
Jednoduché jedlo, vo svojej dokonalosti – tak ako ho stvorila príroda, vám podajú na stôl. Dobre známy quiche, obľúbené karí, kúsky sushi alebo prekvapenie – menu dňa. Chute sú pravdepodobne známe a povedomé, no tým, že ste ticho, vnímate jedlo úplne inak.
 Prvé zahryznutie predznamenáva chuť návratu domov k sebe. V týchto chvíľach, keď za normálnych okolností prebieha rozhovor, máte miesto pre nových spolustravníkov. 
Každý z vašich zmyslov sa prebúdza, aby vás sprevádzal a zdá sa, že vône a chute naberajú na intenzite. V tom konverzačnom vákuu, na ten vzácny okamih, keď vám myseľ robí spoločnosť, vzniká priestor pre nové myšlienky a inšpiráciu. V tichých momentoch medzi jednotlivými hltmi, nateraz naplnenými zahĺbeným premýšľaním, má fantázia možnosť prebudiť sa a šantiť.

Jedenie osamote ponúka cestovateľskú destináciu do vnútorného sveta, na vzácne miesto fantázie a kreativity, kde môžete snívať s otvorenými očami. Vďaka potešeniu z jedla len vo vlastnej spoločnosti si tak môžete vychutnať čas a priestor na objavovanie vnútorného sveta.

Kam vás prenesie cesta za jedlom najbližšie?

Rituál cestovania za jedlom na jednej strane ponúka objavenie kreativity a nové zmyslové zážitky. Vďaka nemu môžete rovnako získať nové kulinárske spomienky na chute, vône, kultúry, príbehy a dokonca dokáže rozvinúť individuálne vedomie. 

Tiež môže priniesť zmenu v čase a tempe. Zintenzívnenie zmyslov a kulinárske rozjímanie spomaľuje čas a život sa stáva o to bohatším a chutnejším.

Už nech si vyberiete akúkoľvek cestu, dovoľte nevyhnutnosti stravovania, aby vás vzala na vašu vlastnú cestu a nasmerovala na úžasnú púť nekonečných objavov.

© Spice Journeys GmbH, 2015
Autor si vyhradzuje všetky práva na článok.
Tento článok alebo úryvky z neho môžu byť reprodukované jedine s písomným súhlasom autora.

O autorke

Cindia Luest je zanietená pre mnoho vecí, no obzvlášť ju zaujímajú myšlienky a rituály, ktoré sa dotýkajú zmyslov, emócií a chápania, alebo na ne pôsobia.
Je nemecká Američanka a žije so svojím čínsko-austrálskym manželom vo Švajčiarsku, kde spoločne zdieľajú odlišné kultúry a mnoho iného vďaka bádaniu a cestovaniu. Medzi jej ďalšie koníčky patrí čítanie, písanie, bicyklovanie a turistika, ako aj degustácia všetkého, čo prináša život.
Koncom tohto roka vychádza autorke prvý román s názvom The Spice Temple.

www.thespicetemple.com