chłodnik – ako na to

Už pred dlhsim časom všimla som si že hoci Slovensko ces leto dosahuje tropikalne horučavy (viac než polsko), nema svoju chladenu polievku. Tak ako Španielko ma Gazpacho, Francusko/USA ma Vichyssoise, Korea Mool Naeng Myun, ako som uz predtim pisala polsko ma Chlodnik z cvikly. Slovo chlodnik nie je len nazov pre ten jeden recept ale pre všetke studene polievky, chladné, chutné, farebné a voňavé. Možes ich zobrať do termoski do parku a všetcy na grilovačke budu ti zavidiet. Máj, jún, júl, august, september – každý mesiac má svoju vlastnú paletu farieb, ktoré môžu byť spracované do Chlodnika.

IMG_0773

máj

  • richlo varena červena repa, listy mladej červenej repy a nasekané vajcia
  • šťiav s kôprom, jogurt, hrozienka namočené a pomrveny biely syr
  • biela špargla, mascarpone syr, údena morska sol a pečený cesnak

jún

  • zeleny hrášok, jarna cibuľka a mäta
  • mlada mrkva s jogurtom, silný pomarančový džús a estragón
  • Špenát, rozpusteny modry syr v sladkiej smotanie a cesnak medveďi
  •  jogurt s pretlacenou jahodou, malosolne nakladané uhorky a kôpor (na malosolne uhorki recept pridam)

júl

  • cuketa s bazalkou
  • mlade póry, zemiaky s mladou pažítkou
  • avokádo, uhorka, jogurt a wasabi

august

  • prezreté paradajki, paprika, zeler a tabasco
  • sladka kukurica varena v kokosovom mlieku s kuskom ananásu
  • karfiol, mascarpone, kurkuma a varený fenikel

september

  • blansirovane mandľe, cesnak a hrozna
  • zlty melón, med, citrónova šťava a zázvor
  • čierne ríbezle, cukor a dobre balsamico
  • cerveny melón, nakrájana paradajka, paprika a cibuľa

Ako urobiť chlodnik?

Veríme svojej intuícii, spojíme dohromady rôzne príchute. Zeleninu varime domäkka, ale nie rozvarime. Po jej uvareni nie vylievame vodu – použijeme ju na riedenie príliš hustého pyré. Dobre je dobre pretlačiť pyré, trieť cez sitko. Výslednu zmes spajame s dalšime ingridienciami za studena. Z paradajky ošupeme kozu, z hrozna a uhorky odstráňime semenka, ríbezle, jahody a maliny pretlacime ces sito. V chlodnikach s červenej repy, kalerábu a reďkovky používame cmar/acidko,  pre uhorky, varenu mrkvu, štiav a avokádo – jogurt. Vždy sa tiez mozu pridať: kyslé mlieko, neperliva minerálna voda, mascarpone syr, studené zeleninové vývary, šťava z ovocia (napr. zlty alebo cerveny melón). Chlodniki okorenime čerstvými bylinkami a korením (kardamon, kari zmes, wasabi, chren, zázvor, chilli), džúsom (baza, paradajka, vytlačene šťavy z ovocia), ochutenu soľou. Farebnu polievku nedržime príliš dlho v chladničke. Musi byt v zatvorenom obale aby nechytila vone a pachy inych veci v chladnicke. Pri podávani mozme dolozit toasty, mrveny syr, studena pohánka, orechy, ľanové semienko.

IMG_0738