Citronátová bruschetta

L1090511

Minulú sobotu, hneď po našom prvom sobotnom kvízovom ráne, sme si spokojní vyšli na trh s cieľom nájsť pre súťažiacich nejakú prekvapujúcu zeleninku, ovocie či bylinku na dnešný kvíz. Keďže sme teraz v zahraničí, na trhu sa to v ten deň hemžilo podivnými tvarmi a farbami. Nás najviac zaujal citronát. Celú cestu domov sme sa snažili si spomenúť odkiaľ to ovocie poznáme, keďže sme vedeli ako sa tento nadopovaný citrón je a na čo sa používa. Až po návrate domov nám internet pripomenul, že s “cedrom” sme sa zoznámili v relácii Jamieho Olivera Weird and Wonderfull. Mali sme dosť veľké sťastie, že sme ho našli, pretože celkovo nie je ľahko dostupný.

Zoznámte sa s citronátom

L1090370

Citronát alebo cedrát lat. Citrus medica, je jedným z najstarších druhov citrusových plodov a bol privezený do Európy zo strednej Ázie. Rímsky filozof Plínius Starší ho nspomína ako asýrske jablko v jeho Naturalis Historia (HN xii.7). Názov ovocia v angličtine je Citron alebo Citron Fruit (z latinčiny od slova citrus) a zdá sa, že aj kedysi dávnejšie ľudia pod pojmom citrón poznali práve toto ovocie a nie náš dnešný citrón. To sa zachovalo aj v niektorých ďalších európskych jazykoch, ktoré následne na označovanie “nášho citróna” prebrali arabské slovo limún (Lemon). Naopak, vo francúzštine, maďarčine, fínčine, lotyščine, v slovanských a germánskych jazykoch označujeme ako citrón to čo u nás.

Ide vraj o prvý citrusový plod, ktorý začal rásť v oblasti Stredozemného mora a dodnes sa pestuje najmä v Maroku a na Sicílii. Hoci to ten náš na obrázku nepotvrdzuje, citronát býva oveľa väčší od bežného citrónu a jeden môže vážiť aj kilo. Vyzerá ako gigantický citrón na stereoidoch, je zvyčajne vajcovitý alebo podlhovastý. Niektoré odrody citronátu majú najabsurdnejšie tvary aké sa vyskytujú v prírode, v tomto smere vyniká hlavne odroda Buddha’s hand (môžete pozrieť u nás na Pintereste). Citronát je považovaný za posvätný plod medzi sefardskými židmi, keďže je spomínaný v tóre. Pri sviatku sukkot sa snažia získať citronát (po hebrejsky etrog) bezchybnej štruktúry a tvaru podľa prísnych halachických pravidiel. Ten potom konzumujú kandizovaný, alebo ako džem.

L1090343

Hlavnou časťou citronátu nie je dužina, ale jeho hrubá nerovná pokrčená kôra. Vnútorná časť kôry je hustá biela a mäsitá, vonkajšia je rovnomerne tenká a veľmi voňavá. Dužina je obvykle kyslá, ale môže byť aj sladkastá. Sú cenené hlavne pre kôru, ktorá je sladká a len veľmi mierne horká. Sú používané predovšetkým v priemysle, ako zdroj citrusových príchutí, keďže majú najhrubšiu kôru spomedzi všetkých citrusových plodov, ktorá tvorí až 70% plodu. Chuť samotnej dužiny je menej konzistentná ako u ostatných členov citrusovej rodiny, niekedy je sladšia, inokedy kyslejšia, preto jej používanie v gastronómii nie je tak populárne. Citronátovú kôru môžeme jesť čerstvú alebo kandizovanú a používa sa na dochucovanie sladkých tôrt a cukroviniek, alebo ako sladký doplnok k šálke espressa. Veľa ďalších info o citronáte nájdete TU.

L1090492My sme pripravili bruschettu natretú chrenom s údeným lososom a rýchlym šalátom z citronátu. Na prípravu treba citronát najprv umyť, prekrojiť na polovicu a vybrať dužinu z kôstkami. Hrubú bielu časť aj s žltou kôrou nakrájame na tenučké plátky najlepšie na krájači. Osolíme ich a pridáme džús z citróna alebo limetky. Premiešame s listami valeriány. To všetko pokropíme dobrým olivovým olejom (my sme mali olivový olej s infúzovanou pomarančovou kôrou, čo len zvýraznilo citrusové chute). Skúsili sme urobiť aj kandizovaný citronát a už sa tešíme ako s ním vymyslíme nejaký koláč. L1090468L1090448L1090449