Čokoládová torta so slaným karamelom

Trošku pečenia už v našom živote bolo – koláče, štrúdle, keksíčky ale nikdy nie torta. Tak sme sa do toho pustili. Naša prvá torta a naše prvé video. Veríme že každé ďalšie bude už len krajšie a chutnejšie.

torta od Pyré on Vimeo.  HD verziu si môžete pozrieť priamo na Vimeo

Čokoládová torta so slaným karamelom

cesto:
2 a 2/3 šálky pšeničnej múky 00
3/4 šálky horkého kakaa
2 ČL prášku na pečenie
1/3 ČL sódy bicarbona
štipka soli
4 veľké vajcia  izbovej teploty
1 a 1/2 šálky cukru
1 a 1/2 šálky majonézy  izbovej teploty
1 a 1/2 šálky vlažnej vody

krém:
400 g horkej čokolády
1/4 šálky vody
3/4 šálky cukru
250 ml smotany na šľahanie 30%
200 g masla, mäkké
asi 1/3 lyžičky hrubej morskej soli, drvenej
mrazené višne alebo iné kyslé ovocie

dekorácie: drvená morská soľ, poprípade 1/4 šálky cukru a 1 lyžica vody na karamel

Cesto:
Maslo, vajcia , majonézu a smotanu vyberieme z chladničky skôr,  aby sa ohriali. Pripravíme a odmeriame všetky položky. Tri tortové formy o priemere 26 cm vymastíme  maslom a dno vystelieme papierom na pečenie. Ak nemáme tri formy (ako napríklad ja),  pečieme jednu po druhej. Trvá to dlhšie, ale aspoň máme čas na ďalšie prípravy.  Predhrejeme rúru na 160 stupňov (nastavíme  horné aj spodné pečenie bez termoobehu ). Ak máme tri formy budeme piecť všetko spolu na dvoch poschodiach.

Do jednej misy preosejeme múku , kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, zamiešame a dáme bokom.

Do druhej misy pridáme vajce a cukor a vyšľaháme pri vysokej rýchlosti mixéra po dobu asi 5 minút na hustý , nadýchaný, biely kogiel mogiel

Pridáme majonézu a premiešame na nízkej rýchlosti mixéra , krátko – len pre pripojenie komponentov.

Ďalej pridáme suché zložky (z prvej misy) v troch dávkach , a to vždy len na malej rýchlosti mixéra. Vodu pridáme spolu s druhou dávkou múky.

Rozprestrieme cesto rovnomerne do 3 foriem, vložíme do rúry ( 2 tortové formy na hornej strane rúry ) a 1 na dolnej mriežke. Pečieme 25-30 minút, v polovici pečenia formy vymeníme ( horné na spodok a naopak). Skúsime dreveným špáradlom či je cesto suché. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Krém:
Čokoládu rozdelíme na kocky a dáme do čistej nádoby. V hrnci alebo na panvičke varíme vodu a cukor bez miešania, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nastavíme mierne stredný plameň a varíme asi 10 minút , kým zmes nedosiahne konzistenciu sirupu, bude sklený a bude mat farbu jantáru. Karamel zalejeme smotanou a intenzívne miešame kým nevznikne hladka hmota. Potom varíme 1 a 1/2 minúty. Nalejeme na čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.

Miešame čokoládovú hmotu a postupne pridávame maslo (celkové miešanie by nemalo presiahnuť 1 minútu). Maslo pridávame v krátkych intervaloch aby sa pripojilo ku čokoládovému krému . Počkajte, kým zmes zhustne tak, aby mohla byť nanesená na korpus ( približne 1/2 hodiny – môžete ho zatiaľ vložiť na chladné miesto)

Položte prvý korpus na servírovací tanier a potrite ho 1/3 krému, posypte malou štipkou soli . Prikryte druhým korpusom, polozte naň krém a tento krát pridajte aj ovocie. Náter znova posypeme soľou. Umiestnite posledný korpus a krémom natrite hornú časť aj boky torty. Dajte do chladničky na 1 hodinu alebo dlhšie ( možno pripraviť deň vopred ).

Pred podávaním môžete posypať zvyškom soli alebo aj pripraviť čerstvý karamel, dať variť vodu z cukrom.  Keď bude jantárový dajte dole z ohňa a ozdobte tortu s pomocou lyžičky . Posypte drvenou morskou soľou.