Hraj sa jedlom

Počas Bratislava Design Week 2013 sme mali šancu stretnúť sa s najmladšími pyrétechnikmi. Preberali sme témy obľúbenej zeleniny a ovocia. Výsledkom našej snahy a zábavy boli jedinečné nové tvary zelovocia. Banánomrkva, či mrkvarinka a tiež pekný obrus ručne potlačený technikou zeleninotlače.

Pre najmladších, ktorí nemohli sa zúčastniť, prinášame recept na domácu plastelínu a zeleninotlač. Prajeme veľa zábavy!

Ďakujeme Zelovocu na Košickej ulici v Bratislave za zeleninu a ovocie na workshop 🙂

Pečiatky

Potrebujeme:
rôznu zeleninu a ovocie (cibuľa, kapusta, stopkový zeler, zemiaky, jablká, hrušky, citrusové plody…)
nôž
formičky na vykrajovanie koláčikov
farby (temperové, na textil…)
plátno/biele tričko/papier
kuchynskú hubku a tanierik

1. Prerežeme na polovicu zeleninu alebo ovocie. Zemiaky prekrojíme na polovicu, vtlačíme do nich formičku na vykrajovanie koláčikov a obrysy obrežeme nožom.

2. Z kuchynskej hubky si vyrobíme zásobník na farbu tak, že farbu rozpustíme, či inak pripravíme podľa návodu a vylejeme na hubku, ktorú  položíme na tanierik.

3. Zeleninu/zemiaky a ovocie máčame do hubky a pečiatkujeme plátno/tričko/papier. Ak použijeme farby na textil, môžme si vyrobiť pekné tričko alebo obrus.

Hravé cesto

(cca 500g )

Potrebujeme:
1 hrnček kuchynskej soli
1 hrnček hladkej múky
½ hrnčeka vody
2 PL oleja (viac oleja urobí cesto vláčnejšie)

Na farbenie:
kurkuma
mletá paprika
kakao
prípadne potravinárske farbivá

1. Soľ rozmixujeme v kuchynskom mixéri alebo mlynčeku na kávu na jemný prášok. (tento krok môžete vynechať, ale cesto bude menej vláčne a náchylnejšie na trhanie)

2. V miske zmiešame múku a soľ, pomaly pridávame najprv vodu a potom olej.

3. Cesto miešame až bude vláčne a jemné na dotyk.

4. Pridáme farbidlo a dobre vymiešame.

5. Hráme sa za pomoci bežných kuchynských pomocníkov (vidličky, valčeky, formičky na vykrojovanie koláčikov, poháriky, lis na cesnak alebo zemiaky, strojček na cestoviny…) alebo odtláčame v cestovine skutočné potraviny, najmä ovocie a zeleninu

6. Vymodelované kúsky môžeme nechať na vzduchu v teple vyschnúť cez noc a potom dať do rúry na 45 minút a cca 150 stupňov.