Koláč pre kráľov

Sviatky sú za nami, plné najrôznejších sladkostí, nevládzeme už ani pomyslieť na ďalšiu tortičku alebo koláčik. Trochu nám neprichádza vhod, že práve dnes na Troch kráľov sa začína karnevalovo-fašiangovo-plesové obdobie so svojimi novými lákadlami. Deň Troch kráľov je osobitne obľúbeným sviatkom pre deti vo frankofónnych krajinách, kde sa  tento deň podáva galette des rois, okrúhly alebo štvorcový koláč z lístkového cesta plnený frangipanom alebo mandľovým krémom. Druhov galette des rois je veľmi veľa, ale spája ich jedno príjemné prekvapenie. V koláči sa vždy skrýva figúrka – la fève – ktorá môže predstavovať čokoľvek od auta po rozprávkovú postavičku. Ten, kto si ju vo svojom kúsku nájde, sa stane kráľom na tento deň. Fève znamená doslova bôb a pôvodne sa do torty naozaj skrývali bôbové fazuľky. Ten bol ale v roku 1870 nahradený rôznymi figúrkami, z ktorých sa často stali populárne zberateľské predmety (možno ich zakúpiť aj samostatne). Na koláči býva položená papierová koruna ako ďalšia odmena pre “kráľa”, ktorý nájde la fève vo svojom kúsku.

Zaujímavosťou je, že francúzskemu prezidentovi etiketa nedovoľuje stať sa “kráľom”, preto sa v Elyzejskom paláci podávajú tradičné galettes bez figúrky a koruny. Zberatelia figúrok la feve sa nazývajú fabofili a zbierky niektorých z nich môžu obsahovať až 100 000 figúrok.  Nájdu sa aj takí, ktorí fabofílii oddali celý život a venujú sa jej profesionálne. Ani im sa však nepodarí zozbierať všetky figúrky, keďže len vo Francúzsku každý rok vychádza  4-5 000 nových. Preto sa veľa fabofilov často nakoniec špecializuje na konkrétne témy. Cena väčšiny figúrok sa pohybuje od 1 do 80€ a závisí najmä od povesti pekára a spôsobu vyhotovenia figúrky.  Je zopár kusov známych modelov, ktore sú vymieňané medzi znalcami za veľmi vysoké ceny medzi 500 a 2000 €. Tradíciu koláčov s prekvapeniami podobných galletes de rois nájdeme aj v Španielsku, Latinskej Amerike, Grécku a na Cypre.

galette des rois

mandľový krém:
125 g  nesolené maslo, mäkké
125 g cukru
130 g jemne mletých mandlí
8 g kukuričného škrobu
štipka morskej soli
2 veľké vajcia
1 kvapka mandľového extraktu (nie je nutné)
1 polievková lyžica vody z pomarančových kvetov alebo alkohol podľa vášho výberu, najlepšie Tripple Sec alebo rum

500 g lístkového cesta

glazúra:
1 vaječný žĺtok
1 polievková lyžica práškového cukru

navyše:
1 porcelánová alebo kovová figúrka, alebo sušená fazuľa, prípadne celá mandľa
2 papierové koruny

Príprava mandľového krému
Rozotrite maslo na krém. Pridajte cukor, mandle, kukuričný škrob a soľ a vymiešajte do hladka aby neostali žiadne hrudky. Pridajte mandľový extrakt, pomarančovú vodu a postupne vmiešavajte vajcia jedno po druhom. Krém prikryte a dajte  schladiť aspoň na hodinu do chladničky

Príprava cesta
Rozdeľte lístkové cesto na dve rovnaké časti a vyvaľkajte každý z nich na kruhy trochu väčšie ako 30 cm v priemere. Do vykrojenia kruhov môžte použiť obrátený tanier a obkrájať ho nožom. Jeden kruh vykrojte na 30 cm a druhý trošku väčší, o 9 cm viac by malo stačiť.

Zostavenie torty
Položte menší z dvoch kruhov na papier na pečenie alebo na silikónovú podložku. V malej miske zmiešajte žĺtok s lyžicou vody (alebo mlieka) do hladka. Pomocou štetca potrite vymiešaným žĺtkom z vrchu okraj cesta, len asi 2,5 cm od okraja, ale dajte pozor, aby ste nenamočili aj cesto z boku, bránilo by mu to v peci vyrásť.

Do stredu naložte mandľový krém a rozotrite az po okraj natretý žĺtkom.

Umiestnite figúrku alebo sušenú fazuľku ľubovoľne v mandľovým kréme, ale nie v strede, pri krájaní koláča to môže vadiť. Tiež, ak má figúrka dlhý tvar, je lepšie ju orientovať pozdĺžne podľa toho ako budeme koláča krájať. Zatlačte figúrku opatrne tak, aby sa skryla v kréme. Prikryte krém druhým kruhom cesta,opatrne ho narovnajte a odstráňte vzduchové bublinky. Okraje jemne priložte na časť spodného kruhu natretú žl’tkom . Špičkou noža na povrchu nakreslite ľubovoľné dekorácie, tu si môžte pozriež rôzne možnosti a vzory. Koláč ľahko potrite žĺtkom a znovu dajte pozor, aby okraje zboku ostali nepotreté.

Špičkou noža urobte v hornej časti nad mandľovým krémom 5 maličkých dierok, pomôže to rovnomernému pečeniu. Preneste koláč na plech na pečenie a dajte na hodinu schladiť. Predhrejte rúru na 180 ° C. Vložte galette do stredu rúry a pečte 30 minút kým sa nenafúkne do zlatista. Ku koncu vymiešajte lyžicu cukru s lyžicou horúcej vody a minútu pred vybratím z rúry polejte koláč takto rozpuzteným cukrom, bude sa pekne lesknúť. Môžete ho podávať na teplo aj vychladený.

Nezabudni informovať svojich hostí, že v koláči ich čaká prekvapenie nevhodné na konzumáciu.

L1070610