Matyldina Cukráreň


mata1

V tento sparný deň, keď je vonku štyridsať stupňov, a v nútri päťdesiat, máme chuť na niečo svieže. Zapnúť rúru by spôsobilo inferno in dentro a tak dnes optujem za nepečenú lahôdku, v kuloároch známu ako Letné Potešenie.

Zákusok vznikol v iný rovnako pekelne horúci deň pred pár týždňami. Hosťovala som rozlúčkovú párty spolu s mojimi priateľmi pre naše dve rozkošné tehotné kamarátky Ľudku a Janku (Janka už medzičasom porodila malého Julka :). Ľudka má rada môj Rustikálny Citrónovník (recept možno v niektorom ďalšom článku) a tak som ju chcela potešiť a vymyslieť niečo rovnako citrónové v nepečenej úprave.

Celý recept vynikol na základe jedinej ingrediencie. Zázraku menom želatínový stužovač. Pán Želatínový Stužovač sa povaľoval v mojej skrinke v oddelení pečenia už dobrých pár mesiacov. Musím priznať, že som bola spočiatku skeptická, pretože niesom nadšencom želatínových plniek a podobných avantúr. Postup na zadnej strane obalu však znel jasne a jednoducho. Zmiešame so 100 ml tekutiny a primiešame ľubovoľnú plnku. Hmm, súslovie “ľubovoľná plnka” ma nadchlo a tak som sa do toho pustila. Plnku som namiešala citrónovo-kokosovú a za základ som zvolila obľúbenú keksíkovú základňu v úprave s bielou čokoládou. Moment krájania bol napínavý. Rátala som s možnoťou, že sa celý koláč rozpadne, ztekutie alebo sa jednoducho odmietne dať nakrájať. Vedela som však, že ak to aj náhodou nevyjde, dámy mi to isto odpustia, schmatnú lyžičku a nebudu sa zbytočne okúňať.

Na moje potešenie, Potešenie zožalo veľký úspech a nielen, že perfektne držalo tvar a dalo sa s ľahkosťou nakrájať na hladké rezy…bolo lahodné a sprevádzané intenzívnou zvukovou kulisou spoluhlásky mmmmm….

Tento osviežujúci zákusok je presne to, čo si chcete dať v lete. Je chladený, je šibalsky kyselkavý, nieje príliš tučný a nezaťaží vaše ctené trávenie,…a tak určite neodoláte a dáte si s chuťou, prepytujem, dupľu.

Letné Potešenie

Základ:
1 balíček vašich obľúbených sušienok (ja používam obyčajné maslové alebo cereálne sušienky)
100 g bielej čokolády
2 štipky mletého sušeného zázvoru
postrúhaná kôra z 1 citrónu

Krém:
1 balenie želatínového stužovača (za studena)
100 ml citrónovej šťavy (alebo limetovej, alebo po 50 ml z každej)
250 g mascarpone 
150 g grécky jogurt 
150 g kyslá smotana
1 malá 160 ml plechovka kokosového krému
postrúhaná kôra z 1 citróna
2 polievkové lyžice cukru (nie tmavý, zafarbil by krém)
2 kávové lyžičky Lemon Curd (nemusí byť)

mata2

Postup:
Pripravíme si základ. Dáme variť trochu vody do hrnca a položíme naň misku do ktorej nalámeme bielu čokoládu. Miska by sa nemala dotýkať vody v hnrci, čokoláda by vám mohla zhrudkovaťieť a vysušiť sa. Sem tam premiešame, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Sušienky dáme do sáčku a roztlčieme tĺčikom na mäso. Ja používam modré sáčky na mrazenie, pretože sú hruhšie a nepretrhnú sa hneď. Sušienky tlčieme dôkladne, aby nám neostali veľké hrudy ale iba jemné omrvinky. Zmiešame s čokoládou, pridáme mletý zázvor a citrónovú kôru. Zmes natlačíme na dno tortovej formy. Záleží od veľkosti vašej formy, sušienková vrstva vám može vyjsť hrubšia alebo tenšia. V zásade stačí, ak vám pokryje dno formy. Vezmite si pohár s okrúhlim dnom a zmes poriadne popritláčajte po okrajoch. Šupnite do chladničky trochu stuhnúť.

Na krém si zmiešame vo väčšej miske mascarpone, smotanu, jogurt, kokosový krém, Lemon curd a citrónovú kôru. Vyšľaháme metličkou na jemnú masu, dáme pozor, aby sme nenechali hrudky. V inej väčšej mise si zmiešame želatínový stužovač s citrónovou šťavou. Šľaháme energicky metličkou asi pol minúty. Potom postupne po častiach zašľaháme krém. Nakoniec ochutnáme a pridáme podľa chuti cukor. Môžete pridať práškový alebo aj biely kryštáľový. Ten ale musíte potom dlhšie šľahať, aby kryštáliky nezanechali v kréme stopy. Ja som pridala len 2 lyžice, chcela som mať krém kyslejší.

Krém nalejeme na korpus a vrátime do chladničky. Necháme cez noc alebo minimálne 3 hodinky chladiť.

mata3

Vaša Matylda