Na samote pri mori

Dovolenka pri mori nemusí nevyhnutne znamenať len pobyt v hoteli s polpenziou nevábnej kvality, preplnené pláže a s nimi spojený každodenný strach, či sa podarí obsadiť to najlepšie miesto. Dá sa to aj inak. V kamennej kući na odľahlom mieste niektorého z chorvátskych ostrovov. Kto je ochotný opustiť svoju “comfort zone” a pri tom stále zažiť celodenné ničnerobenie na pláži (avšak celkom osamote, či rušený maximálne tak svojimi spolubývajúcimi) nemá lepšiu možnosť.

K jednoduchému “životu”  na samote patrí neoddeliteľne absencia elektriny (o.k. na autonabíjačku si svoj mobil nabijete), povinnosť šetriť pitnou vodou (to by sa ale malo týkať nášho života všeobecne), či možnosť dať si teplú sladkovodnú sprchu výrazne limitovaná veľkosťou podomácky zhotovenej solárnej nádrže.  No a samozrejme, čo najjednoduchšia strava. Lebo variť  v tom  teple sa aj tak nikomu veľmi nechce.

Ak máte šťastie a vaša kuća je “dostupná” autom, môžete zájsť do najbližšieho mestečka a navštíviť miestnu trgovinu, pekaru a ribarnicu. V poslednej menovanej už stačí len vybrať nejakú dobrú rybu – orada alebo branćin, je naša najčastejšia voľba. Pripraviť rybu inak, ako to robia miestni, je hádam aj nemysliteľné. Ani nie tak z dôvodu, že sa človek nachádza práve v Chorvátsku, ale skôr z dôvodu, že nič jednoduchšie v tejto chvíli neexistuje.

Pleskáč/morský vlk.

4ks ryby
hrsť petržlenovej vňate
5 strukov cesnaku
soľ, korenie, olivový olej

IMG_0923

Očistené struky cesnaku nasekáme nožom nadrobno, zasypeme soľou a necháme chvíľu postáť. Medzičasom vypitveme ryby, zbavíme ich šupín a urobíme pár zárezov po stranách. Nasekáme nadrobno petržlenovú vňať. Vrátime sa k cesnaku, ktorý teraz nožom rozotierame spoločne so soľou, až kým z neho nevznikne takmer pasta. Túto činnosť si môžme spríjemniť pohárom (ako inak chorvátskeho) vína. Následne zmiešame vňať a cesnak v pohári, zalejeme až po vrch kvalitným olivovým olejom a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením. Pripraveným pestom potrieme ryby zvonku aj zvnútra. Časť si odložíme. Dáme ryby na gril alebo komu sa nechce v horúčave rozpaľovať gril, poslúži dobre aj panvica. Na troche oleja potrebujú maximálne 15 minút opekania. Ku koncu pridáme k rybám zvyšok pesta.

Kto je extra lenivý, bude jesť ryby len s miestnym bielym chlebom – vekou a kúskami krájanej zeleniny. Hyperaktívni jedinci si pripravia šalát a prípadne uvaria zemiaky.

Dobrú chuť!

jb

ps- ospravedlňte tú nekvalitnú fotografiu. To viete….  mali sme so sebou na samote len mobil.