Červename sa

4

príspevok na žiadosť autorky neprešiel jazykovou úpravou a je napisany polskou slovecinu

Talianska, francuska, thajska ci spanielska – z kazdej kuchni mam nieco rada, v kazdej najdem oblubene kombinacie chuti. Nie viem jasno odpoviadat, ak sa mna niekto spyta, ktora mi najviac chuti, ale na isto viem ktoru mam najviac rada varit. Je to kuchnia bliskieho vychodu a severnej Afryki alebo ako niekto povie arabska. Samozrejme je to velmi sirokie teritorium – Egipt, Izrael, Lebanon ci Turecko a navyse moja milovana chut Maroko. Nie vsetkie ingrediencie su dostupne v nasej casti europy 🙁 ale velmi vela korenia da sa uz u nas kupit a to je zaklad pri vareni aj pre mna, a potom je prilezitost na experimentovanie – ked nie viem kupit cerstvu doradu, vyskusam pstrucha 🙂

Od vzdy som bola zo slovenskiej kuchni najvacsi fanusik natierek, preto vam tu predstavujem moju natierku z pecenych paprik, ktoru mozme jest na teplo na opecenym chlebiku, pridat do cestoviny, alebo urobit z nej plnku do kuraciej prsi. Vyzorom a konsistenciou pripomina talianskie cervene pesto. Recept inspirovany je pomazankou Muhammara originalnie z Aleppa v Syrii, ale mozme ju aj najst v kuchni Palestinskiej a Lebanonskiej.

Natierka z pecenych paprik a lieskovych orechov

6 paprik cervenych sladkich kapia
1 pohar zmletych lieskovych orechov
1/2 pohara struchanki
2 zubki cesnaku
juice z jedneho citronu
1 PL octu balsamico
1 PL medu
1 ČL sladkiej papriki
1 ČL mleteho chili
1 ČL soli
4 PL olivoveho oleja (alebo aj viac zavisi aku chcete mat konsistenciu)

3

Papriki zgrilujeme v rure na 200 stupniov cez 30 minut az budu mat spalenu kozu. Vybereme a osupieme, pricom najlahsie je horuce papriki dat do plastoveho sacku a zatvorit, pockat 15 minut a az potom osupat.

Na panvicke oprazime zmlete orieski a struchanku na zlato. Pozor lachko mozu sa spalit treba ich miesat.

Vsetky ingrediencie dame spolu do mixera a rozmixujeme na pastu a mozme servirovat.