Pažítkové raňajky

DSC_0013Z nejakého neznámeho dôvodu sme na trhu okolo nej doteraz väčšinou prechádzali bez záujmu, až kým na ňu došiel rad pre náš včerajší víkendový kvíz. Druhý dojem však zanechala naozaj vynikajúci a odteraz jej určite budeme venovať náležitejšiu pozornosť. Snáď sa na budúci rok objaví aj v našej mini záhradke na tarase, hoci sa dá pestovať aj v interiéri. Pažitka cesnaková alebo tiež čínska pažítka, Allium Tuberosum, má výraznejšiu chuť a arómu než bežná pažítka. Je používaná hlavne v ázijskej kuchyni, ale dá sa nájsť často aj u nás. Môžeme ju jesť surovú alebo pridávať do jedál. Výborné je, že sa dá spotrebovať celá – korene, listy, kvety.  Obsahuje vitamín C, riboflavín, draslík, vápnik, fosfor, sodík, železo, betakarotén. Dá sa pouziť do marinády, omáčky, pesta, bylinkového masla, nátierky a tam, kde si želáme cibuľovo-cesnakový chuťový odtieň, čo u nás znamená skoro všade.

DSC_0004

Aby sme vyskúšali jej silu, vymysleli sme si raňajkový experiment. Normálne cesnak nebýva najlepším nápadom na raňajky, najmä v pracovný deň, ale v neďeľu sa to dá stráviť. Na tanier sme poukladali mrkvu nakrájanú na tenučké pásiky pokvapkanú citrónovou šťavou, čučoriedky, plátky cvikly uvarenej metódou sous-vide, kúsok syra stilton, červené ríbezle, list šalátu, vajíčko takmer na tvrdo a baklažánovú pomazánku s cesnakovou pažítkou. Všetko posypané opečenými slnečnicovými semienkami a nasekanou cesnakovou pažítkou.

Nátierka z baklažánov

DSC_0005
4 stredné baklažány
2 veľké PL gréckeho jogurtu
šťava z polovice citróna
2 PL sezamovej pasty tahina
soľ a čierne korenie
10 trsov cesnakovej pažítky
hrsť slnečnicových semienok

Baklažány opláchneme a prepichneme vidličkou z každej strany. Ugrilujeme ich najlepšie priamo na ohni,kým šupka nebude úplne spálená, čo dodá správnu údenú chuť. Možno ich upiecť aj v trúbe na 200 stupňov počas 45-60 minút. Majú byť úplne mäkké. Dáme ich vychladnúť, prekrojíme na polovicu a lyžicou vyberieme baklažánovú dužinu. Tú dáme spolu s ostatnými ingredienciami do mixéru a dobre rozmixujeme. Pažítku odporúčame predtým nakrájať na menšie kúsky. Schladenú nátierku servírujeme posypanú slnečnicovými semienkami opečenými na suchej panvičke.

DSC_0012DSC_0003