Prekvapenie na zimu

L1090189

Dlhšiu dobu stáli v našej kuchyni na polici s bylinkami dve sklenené nadoby, jedna s nápisom kurkuma a druhá s nápisom turmeric. Až jedného obyčajného dňa sme sa kvôli niečomu začali bližšie zaoberať kurkumou a rýchlo sme zistili, že slovenská wikipédia také heslo neobsahuje. Prešli sme cez rôzne jazykové verzie wiki od poľskej po anglickú až to prišlo, tamtadáám: kurkuma = turmeric. Možno to všetci dávno viete, pre nás to ale bol veľký objav. Deň prestal byť obyčajným a začali sme testovať všetkých známych, či o tomto chytáku vedeli. Vysvitlo, že sme neboli jediní, kto spočíval v sladkej nevedomosti.

Slovo curcuma pochádza z arabčiny a označuje celú rodinu rastlín vrátane šafranu aj turmeric. Tu máte celý zoznam.

Turmeric-powder

Koreň turmericu, ak nie je použitý čerstvý, sa varí po dobu asi 30-45 minút a potom sa suší v horúcej rúre. Potom sa melie na sýto oranžovo-žltý prášok a používa sa ako korenie v indickej kuchyni a aj ako prírodné farbivo, napriklad v horčici. Jeho účinnou zložkou je kurkumín s výrazne zemitou, mierne horkastou, teplou pikantnou chuťou a vôňou horčice.

My sme teda skúsili urobiť niečo z čerstvého koreňa. Bolo to mlieko vyvarené s kurkumou a medom. Mňam a určite aj zdravé 🙂

L1090272

Curcuma_longa_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-199