Food proroctvá na 2014


Cieľom tohto článku nie je kázať o tom, čo treba jesť a variť v roku 2014 aby sme boli trendy, to sa nám zdá trochu absurdné. Chceme však reagovať na množstvo komentárov a predpovedí objavujúcich sa v posledných týždňoch v gastrožurnalistike. Sami sme už veľa prečítali o novinkách na rok 2014, o tom, čo bude “in” a čo “passé” a sme si vedomí ako ťažko je udržať si voči týmto trendovým diktátom úplný odstup a imunitu.

Stačí sa ohliadnuť a vidíme, že aj my sme minulý rok jedli kelové chipsy, kvety v šalátoch a dosiahli osobný rekord v konzumácii hamburgerov. Pritom nie úplne z vlastnej vôle, ale skôr preto, že bol taký trend, také veci sa podávali v pekných reštauráciách a aj my sami sme s nimi experimentovali vo vlastných kuchyniach. Samotná myšlienka trendy jedla vyvoláva dojem života v reklamnej bubline, každý z nás však na trend nejakým spôsobom reaguje: odmietavo, selektívne alebo ho nekriticky preberá so všetkými extrémami. Niekedy to robíme vedome, často však podvedome a automaticky. Samozrejme, najjednoduchšie by bolo mať úplne jasno vo svojch chuťových preferenciách a potrebách a držať sa ich spokojne a šťastne celý život. Ale kto z nás má takú ambíciu? Otváranie sa novým nápadom, surovinám, experimentom a kombináciám je zaujímavé, dokým nezačne príliš nelogicky a neprirozdene zasahovať do nášho jedálnička.

Globalizácia pomohla vytvoriť silnú konzumnú kultúru sústredenú okolo jedla, najnovších trendov a aktuálne populárnych ingrediencií. V nejakej podobe táto kultúra trendov zrejme existovala už dávnejšie a bolo ju možné odpozorovať na stoloch bohatých kozmopolitných ľudí, ale vďaka ľahšiemu prístupu k širokej ponuke potravín a najmä kvôli vzniku food magazínov a kuchárskych TV shows sa trendy v jedle stali dnes viditeľnejšími a dostupnými pre všetkých. Samozrejme, nemožno čakať, že sa každý trend presadí v rovnakom čase na celom svete. Okolnosti v New Yorku sú predsa len jemne iné ako v Bratislave. Často počuť sklamané povzdychy, že všetko módne dorazí zo Západu na Slovensko najskôr o dva roky. My v tom však vieme vidieť aj pozitíva. Minimálne v tom, že pred otvorením nového stánku s bio burgermi majú slovenskí podnikavci, kuchári aj klienti dosť času vyskúšať a odkukať to najlepšie od Viedne cez Berlín po Londýn a vytvoriť najlepšiu ponuku. Popritom sa budeme odvážne nádejať, že raz niečo úplne originálne a jedinečné vyrastie aj u nás a obráti kolobeh trendov opačným smerom.

Módu v jedle sa snažíme vnímať ako zdravý snobizmus, vďaka ktorému okrem nášho sebavedomia a hip-skóre rastie aj šanca, že jeme uvedomelejšie a lepšie. Trendy sa časom menia, ale poznatky o niekedy módnych surovinách v našich hlavách ostanú navždy.

Zoznam vecí, ktoré možno častejšie uvidíme v roku 2014 na našich tanieroch, ale tiež to môže byť všetko aj úplne inak:

ČAJ

Nevieme, či to ovplyvnili Downton Abbey, alebo veľké firmy ako Starbucks, ktorá otvorila svoju prvú čajovňu, ale naozaj sa zdá, že “Tea is the new coffee”. Nielen na pitie, ale aj v dezertoch a jedlách sa vyvíjajú nové palety čajových chutí.

DOMÁCA ZMRZLINA

Na to sa veľmi tešíme, lebo naozaj je u nás ťažko dostať skutočný malinový sorbet alebo dobrú pistáciovú. Veríme tiež, že už toto leto budeme môcť aj na Slovensku vyskúšať zaujímavé chute ako cviklová, citrónovo-bazalková či pivová, alebo aj nové formy ako melónovo-tequilové “paletas”.

VIAC ZELENINY MENEJ MÄSA

Kauzy okolo produkcie mäsa a problémy s nákupom mäsa z malochovu v mestách nás budú viac smerovať k väčšiemu pomeru zeleniny v našich menu. Zeleninou samozrejme nemyslíme len jej zľudovelú podobu vo forme zeleninovej oblohy. Vegetarianizmus nie je už len pre vegetariánov a čoraz viac ľudí sa snaží jesť mäso len občas a len kvalitné. Tento nový štýl stravovania už má aj svoje meno – Flexitarianizmus.

ZELENÁ ZELENINA

Jeden zo svetových víťazov z minulého roka, kučeravý kel, je stále v dobrej forme, ale v budúcom roku bude mať konkurenciu v skupine karfiolov rôznych farieb. Bohužiaľ kučeravý kel je stále na Slovensku tažko dostupný, preto si myslíme, že jeho čas u nás ešte príde a všeci sa budeme objedať kelovými chipsami so sezamom. Jedlé kvety, zdá sa už tiež dokázali svet nasýtiť, ale my vieme, že na Slovensku sa budeme môcť naplno tešiť z farebných, kvetových šalátov až tento rok.

PRADÁVNE ZRNÁ

Grains-types2

Kedysi kraľovali našim stolom, ale na rozdiel od Rusov, Ukrajincov a iných východoeuropanov sme na nich kvôli niečomu zanevreli. Dnes ich opäť všetci spomíname a vyzerá to na ich návrat na trón – nelúpaná pohánka (na tú sa najviac teší Ania, lebo v Poľsku vždy patrila k základným potravinám), špaldová pšenica, amarant i freekeh.

MEDZIJEDLO

V  čase medzi jednotlivými jedlami budme viac chrumkať oriešky všetkých druhov a dochutení a zapíjať kokosovou šťavou (to môže byť na Slovensku problém). Popri jasných chuťových kvalitách máme vďaka orieškom žiť dlhšie a zdravšie 🙂

SLADKÁ SLANINA

neprežila, ale slané dezerty budú v móde. Kto ešte nevyskúšal, pozývame prečítať Pyré#01, kde nájdete náš recept na karamelizovanú slaninku.

CHLIEB

Očakávajte ho v rôznych chutiach a tvaroch, oblepený všetkým možným, pečený doma aj v super hip pekárňach. Chlebové šaláty, dezerty a hlavné jedlá. Placky sú pomaly na ústupe.

PRECHÁDZKA

V roku 2014 príde čas opustiť naše kuchynské laboratóriá plné bizarných prístrojov molekulárnej kuchyne a ísť sa prejsť do lesa, nazbierať si na obed hríby, jahody aj listy.

SLIEPKA ALEBO VAJCE

Tento rok vyhráva vajce. Nestačí už len vedieť čo označujú čísla na vajíčkach, ale budeme sa musieť naučiť rozoznávať aj rôzne druhy: kačacie, prepeličie, emu.

NAKLADAČKY

Všetko, čo sa dá naložiť do nálevu alebo zavariť: mrkvu, slivky, citróny, kto chce môže skúsiť urobiť kimchi. Pickles sú “in”.

MICHELIN STAR

Čakáme na prvú hviezdu na Slovensku, žeby sa to podarilo v 2014?

BLÍZKY VÝCHOD

middle_east_graphic_2003

Vo svete bola arabská kuchyňa “in” v roku 2013, ale nám sa tak zapáčilo dochucovanie za’atarom a sumakom, že máme plán pokračovať aj naďalej. Ak to nie sú vaše chute, odporúčame ponoriť sa v 2014 do jedál kórejskej alebo americkej MidWest kuchyne. A po zvládnutí Pho nastáva čas naučiť sa urobiť dobrý Bibimbap 🙂

NA PITIE

Prvý cider a ginger beer už máme za sebou, teraz to vyzerá, že prišiel čas na domáce pivo alebo pivo z rodinných pivovarov. Vo svete sa tento rok snaží preraziť domáci GIN.

POTRAVINOVÝ ODPAD

V minulom roku vo Viedni otvorili pop-up reštauráciu s názvom Biomat. Ponúka výmenu – obed za organické odpadky. Tento svojrázny prístup odráža zvýšený záujem po celom svete o znižovanie potravinového odpadu. Podľa niektorých štúdií ľudstvo v roku 2014 vyhodilo až 40% svojich potravín. Teraz budú potravinové aukcie ponúkať nepredané jedlo a dokonca sa otvorí trh s jedlom tesne pred zárukou. My sa tešíme na bezhotovostné výmeny jedla – food swapy, o ktorých sa môžete dozvedieť viac v prvom čísle nášho magazínu.

HAMBURGER

Mimo Slovenska sa zdá, že renesančná vlna burgrov pomaly upadá, ale tu ich už pomaly cítime, musia určite byť niekde pred hraničným priechodom.  Slovensko nezadržateľne čaká boom pouličných hamburgerov s kvalitným mäsom biochutnou zeleninkou. Tie snáď zvýšia náš doterajší street-foodový štandart určovaný stánkami na Hlavnej stanici a Richmenami. Keď dobre pôjde, určite sa dožijeme aj rešpektu hodného vegeburgera.

HRANOLKY

zo sladkých zemiakov už veľmi nie. Ľudstvo zistilo, že najlepšie ich robia v Belgicku, dvakrát vyprážané, dnu jemné na povrchu chrumkavé a k nim bohatá ponuka omáčok. Zemiakov máme veľa 🙂

NO FOOD PORN

Počuli sme, že vraj už bude menej populárne fotiť si jedlá v reštauráciách, baroch, bistrách. Akoby sa hyperbola opäť presúvala od dôrazu na krásu jedla k jeho chuti a kvalite. Aj v lepších bistrách sa tak môže stať, že váš šalát bude džabnutý na tanier bez veľkých ceremónií s cieľom dosiahnuť jemne autentický rough look.

Ak sa vám článok páčil, môžete zaň hlasovať na vybrali.sme.sk.