Puntarelle – kúsok leta v zime

L1090389

Nedalo sa okolo nej prejsť bez tichého wow. Jej pekný názov síce trochu nesedí pre tak neobyčajne pokrčený kus zeleniny, ale impozantnosť jej nemožno uprieť. Puntarelle inak nazývaná cicoria di catalogna alebo cicoria asparago je neskorým druhom čakanky (chicory, chicon), ktorý pochádza zo stredného Talianska. Túto zimnú zeleninu najčastejšie nájdete od decembra do februára a zmení vaše myslenie o tom, že v zime nedostať dobrú zelenina. Má ľahko horkastú chuť (hoci menej než bežná čakanka) a je veľmi chrumkavá.

Dá sa kúpiť v celku, alebo už narezaná na pásiky, jesť ju možno uvarenú alebo surovú. Existujú aj špeciálne krájatká, ktoré môžu dosť uľahčiť prácu, ale my sme si prípravu puntarelly veľmi vychutnali.  Najčastejšie sa používa asi v klasickom šaláte na rímsky spôsob (Insalata di Puntarelle alla Romana) s octovou omáčkou, ančovičkami a cesnakom. Jej listy pripomínajú listy púpavy a dnu sa skrývajú zelené tvary podobné špragli.

L1090519

Nám sa najviac zapáčila jej chrumkavosť, preto sme sa rozhodli pripraviť z nej jednoduchý stir fry s mrkvou, zázvorom, cuketou nakrájanou na julien, jarnou cibuľkou, chili nakrajaným na kolieska, pásikmi hovädzieho mäsa, sezamom a omáčkou teriaki. Puntarelle sme pridali na koniec, vďaka čomu sme zachovali jej chrumkavosť. Nakrájali sme ju tak, ako sa krája aj do rímskeho šalátu. Po očistení od listov sme z kúskov zeleného vnútra odkrájali biele spodky. Tieto zelené časti sme nakrájali na tenučké pásiky a dali do misky so studenou vodou dokým sme ich dávali do woku (aby ostali svieže).

L1090514