Sme skupina priateľov, ktorých tak veľmi bavilo deliť sa o zážitky a zaujímavosti súvisiace s dobrým jedlom, že sa rozhodli objavené poznatky aj zatiaľ neobjavené nápady šíriť ešte ďalej. Nejde nám pritom vôbec len o chuť na tanieri, ale aj o design, vďaka ktorému jedlá svietia farebnejšie, o cestovanie, vďaka ktorému voňajú pestrejšie a hlavne o ľudí, s ktorými sa dajú vychutnať najlepšie. Snažíme sa pozerať na jedlo ako na súčasť našej kultúry, skúmať jeho geografiu, sociológiu, antropológiu a aj politiku. Dobré jedlo je pre nás spojením prirodzenosti, tradície, lokálnosti a sezónnosti s odvahou experimentovania, a taký má byť aj náš magazín: moderný, ale rešpektujúci tradície, sofistikovaný, ale nie nasilu.
Dúfame, že Pyré bude aj vašou inšpiráciou, zábavou a povzbudením pre hľadanie nových podnetov – nielen kulinárnych.
Jana Birošová
bira@pyre.sk
chuť: pikantná
farba: jarná zelená
vôňa: limetka a čerstvo vyprešovaný hroznový mušt zmiešaný s pachmi vinárskych pivníc
tvár: malé deti a starí ľudia
Anna Jabłonowska-Holy (PL)
jablonka@pyre.sk
chuť: nie ananasa z plechovki, nie pravej thajskej bazalki, nie margarinu
farba: nie hnieda
vôňa: nie duriana
tvár: nie ludi ktori nic nie “prinasaju” len su
Na vsetko ine velke ANO
Saška (Alexandra) Stará
alexandra@pyre.sk
chuť: na niečo dobré; 3 B: bazalka, bryndza, bazový sirup; zelené curry; egreše; moruše; gaštany; tatarak
farba: dozlatova upečená; zelená; cviklová – najmä na tričku a gatiach
vôňa: čerstvá: limetkové listy; podrvené coriander seeds; káva; chlieb
tvar: patizón
Matylda a.k.a. Martina Beňačková
chuť: smotanový karamel, citrónova zmrzlina, oškvarkové pagáčiky od starej mamy,
lángoš s cesnakom (…tuším som vyhladla)
farba: červené víno, tekvicové Pyré
vôňa: čerstvo upečené …čokoľvek
tvár: smejúce sa dieťa umazané od ucha k uchu od čokolády, džemu, čučoriedok, soplíka, hliny…
Romana Petrasová