Сідайте борщувати! Revolučná polievka

http://www.youtube.com/watch?v=pxqAbRPFTrc

V mojom rodnom dome bola servírovaná na obed cez týždeň. Nič špeciálne, chuť sladko-kyslá, veľa zeleniny, podávaná s bielou varenou fazuľou (ak ju mamička nezabudla namočiť deň vopred do vody). Počas môjho štúdia v Krakove som ju jedla každý týždeň v mliečnom bare. Bola to najlacnejšia polievka v ponuke, z ktorej sa dalo najviac najesť. Minulý týždeň som pochopila, ako je dôležitá pre našich susedov. Varený babičkami na kyjevskom námestí Majdan pre demonštrantov sa UKRAJINSKÝ BORŠČ stal v mojich očiach symbolom ukrajinských protestov. Servírujú ho vo veľkých plastových pohároch, aby ľahšie zahrial ruky. Prípravou ľahká, sezónna polievka.

Poznáme viac než 30 druhov ukrajinského boršču, so zemiakmi, s fazuľou, so sušenými hríbmi. Každá domácnosť na Ukrajine má svoj tajný recept na boršč, podávaný počas najvýznamnejších sviatkov.

Veľmi rada sa s vami podelím o náš recept, ktorý sme použili počas hedonistickej nedele v bratislavskej a4. Autorka foto je Barbora Tichá, pozrite si dole aj videá o kuchyni Majdanu a vypočujte pesničky o boršči.

Ukrajinský boršč

IMG_0478

2 litre zeleninového vývaru (mrkva, petržlen, zeler,  cibuľa, kaleráb, kapusta, korenie)
1 cibuľa
4 mrkvy
3 petržleny
1/2 hlávky kapusty
(bielej alebo červenej)
500 ml – jedna krabička paradajkového pretlaku/pyré (Passata di pomodoro)
4 cvikly
1/2 kg bielej fazule
2 strúčiky cesnaku

2 bobkové listy
2 zemiaky
šťava z 1/2 citróna
250 ml šťavy z cvikly
soľ, čierne korenie, majorán, nové korenie podľa chuti
kyslá smotana na servírovanie
1 PL masla

Fazuľu (ak je sušená) dáme do vody na celú noc deň vopred. Na druhý deň ju uvaríme v osolenej vode do mäkka. Cviklu pečieme v rúre ohriatej na 200 stupňov cca 1 hodinu. Ošúpeme ju, keď je ešte horúca.

Ohrejeme si vopred pripravený vývar. Nakrájame cibuľu, mrkvu, petržlen na malé kúsky a opečieme na panvici.

Kapustu nakrájame na tenké rezance, zemiaky na kocky a pridáme do horúceho vývaru spolu s bobkovým listom, majoránom, korením a soľou. Varíme 15 minút.

Do hrnca pridáme zeleninu z panvice, paradajkový pretlak, citrónovú a cviklovú šťavu a varíme 15 minút. Cviklu nastrúhame nahrubo na strúhadle, cesnak prelisujeme a pridáme do polievky na koniec spolu s  fazuľou. Podľa potreby dochutíme soľou, či ďalšími koreninami. Všetko spolu prevaríme a môžme servírovať samotný alebo so smotanou. Dobrú chuť!

Ak sa vám článok páčil, môžete zaň hlasovať na vybrali.sme.sk.

Dokument o živote na Majdane:

Hip hop boršč: