Sladký utorok

Vždy na jar príde deň, keď všetky princípy dobrého stravovania prestanú platiť, diéty sú pozastavené na 24 hodín, prestávame rátať kalórie a sladkosti, ktoré bežne neobľubujeme, sa stávajú našim hlavným menu. Takýto deň može mať veľa mien, ale spája ich vždy jedna udalosť – posledný deň karnevalu.

L1090745

Pôvod slova karneval je “Carne Vale”, čo v latinčine znamená niečo ako “zbohom mäso”. Znamená to tiež začiatok postu, ktorý trvá až do Veľkej noci. Karnevalovým rituálom je jedenie tučných a sladkých jedál a zábava do bieleho rána. Mardi gras – vo francúzštine tučný utorok, je posledným dňom karnevalu, posledným dňom pred pôstnym obdobím, ktoré sa začína Popolcovou stredou. Všeci poznáme karnevaly v Benátkach a v Riu, ale tradícia pôstov a karnevalov je oveľa rozšírenejšia, než sa zo Slovenska môže zdať. V Nemecku sa oslavuje Fastnacht (noc pôstu), v taliansku sa oslavuje tučný utorok a štvrtok (Martedí/Giovedí Grasso). V škandinávskych krajinách sa v utorok pred začiatkom pôstu pripravujú špeciálne plnené guľky, niečo ako naše veterníky, s rôznymi názvami, vo Švédsku fastlagsbulle, vo Fínsku laskiaispulla, v estónsku vastlakukkel a v Danski a Norsku fastelavnsbolle. V Poľsku sa oslavuje Tłusty czwartek – deň, v ktorý každý Poliak zje aspoň jednu šišku. Okázalé oslavy Mardi Gras nájdeme aj v Barranquille v Kolumbii, v Port of Spain na Trinidade, v kanadskom Quebecu City, v USA najmä v New Orleans.

My sme tento rok navštívili belgické karnevalové mestečko Aalst. Bol to zvláštny zážitok vidieť všetkých obyvateľov, mladých i starých poobliekaných v často nečakane sofistikovaných maskách. Bolo jasné že to robia najmä pre radosť svoju a svojich spoluobčanov, nie pre fotoaparáty turistov, ktorých do mesta príliš veľa neprichádza. Stredom mesta sa tiahol veľký karnevalový alegorických vozov a tancujúcich skupín. Rozmanitosť ich kostýmov a choreografií ťažko zhrnúť do pár viet ale jednoznačne sa riadili skôr humorom a iróniou, než snahou dosiahnuť klasickú estetiku. Všetko to sprevádzali coververzie svetových hitov prerobené na flámskojazyčné disco. Tradíciou belgických karnevalov je hádzanie pomarančov do davu vybranými karnevalovými postavičkami. Chytiť pomaranč znamená šťastie. Aj nám sa to podarilo a ani to nebolo vôbec ťažké. Ohadzovanie sa pomarančmi sa totiž v neskorších hodinách môže vymknúť spod kontroly, preto aj mnohé obchody na karnevalové dni radšej zabedňujú svoje výklady fóliami a doskami.

U nás doma sa na tučný utorok robili francúzske beignets soufflés. Zvonku vyzerajú ako klasické šišky, avšak vnútri sú duté a ľahké ako mráčik.

BEIGNETS SOUFFLÉS

110 ml vody (1/2 pohára)
50g masla
1 ČLvody z pomarančových kvetov
kôra z polovice pomaranča
štipka soli

80g pšeničnej múky (1/2 pohára)
2 vajíčka

olej na vyprážanie (my sme použili arašidový)

Na posypanie práškový cukor a škorica
Možno ich servírovať aj s kyslou smotanou

Vodu dáme variť spolu s maslom, soľou, pomarančovou kôrou a vodou z kvetov pomaranča. Ak už bude vrieť a maslo sa roztopí, pridáme múku a začneme cesto rýchlo a intenzívne miešať. Varíme ho na nízkom ohni dokým sa nezačne odlepovať od stien hrnca. Dáme vychladnúť a potom postupne pridáme vajíčka a vymiešame. L1090758L1090762Následne rozohrejeme olej na 190 stupňov (ak nemáme teplomer, vyskúšajme teplotu malým kúskom cesta. Nemalo by v oleji zhnednúť príliš rýchlo). Vkladáme cesto dvoma lyžicami do horúceho oleja, ale snažíme sa robiť skôr menšie kúsky, lebo veľkosť guličky sa môže v oleji až ztrojnásobiť. Vyprážame 5 minút. Počas vyprážania sa cesto začne otvárať a nafukovať. Hotové ich vyberáme na tácku s papierom.L1090766L1090780Guľky podávame posypané cukorom a škoricou. Sú dnu prázdne, preto ich môžeme plniť akýmkoľvek krémom alebo džemom. Do cesta môžeme pridať aj hrozienka, alebo ich poliať kyslou smotanou, prípadne čokoládovou polevou. Dochucovať ich môžeme namiesto pomarančovej príchute aj vanilkou, amaretom, či citrónom. Je to klasický recept na jednoduché vyprážané cesto, s ľahkou a rýchlou príravou.

L1090772L1090802

L1090799

4 182 thoughts on “Sladký utorok


    Fatal error: Allowed memory size of 50331648 bytes exhausted (tried to allocate 4800512 bytes) in /nfsmnt/hosting1_1/c/7/c71d13de-ca3e-4818-ae1d-85a0bd6c3861/pyre.sk/web/wp-includes/comment-template.php on line 2045