Spice Spice Baby

Je to celkom príjemný pocit vedieť predpovedať budúcnosť. Vedieť, že sa niečo úplne nevyhnutne musí stať. A my na Slovensku máme to šťastie, že nám vývoj vo svete umožňuje pripraviť sa s pohodlným predstihom na to čo nás čaká a neminie.  Začínajúca tekvicová sezóna nám pripomenula, že rovnako ako na Slovač triumfálne dorazil Gangnam Style alebo Harlem Shake, budú musieť čoskoro všetci na Slovensku dôverne poznať aj podobne znejúci výraz Pumpkin Spice.  Možno už tento rok!

Hoci sme sa nikdy príliš nenadchýňali krátkodobými mániami, táto je trochu iná, akoby viac hmatateľná, logickejšia a hlavne celkom dobre chutí. Vzrušenie z možnosti byť medzi prvými, čo zvestujú o zjavení Pumpkin Spice pre miestnu pospolitosť sa stalo ešte silnejším po zistení, že Google v slovenčine nevyhadzuje pri vyhľadávaní uvedeného hesla takmer žiadne výsledky. Akoby kvôli tomu celú noc nestanovali davy pred Starbucks a YouTube sa nehemžil videami s tematikou tekvicovej horúčky.

Ale tak naozaj našou prvotnou motiváciou napísať o tekvici bola snaha trochu spestriť slovenský kulinárny internet, ktorý sa tradične na jeseň plní obrázkami oranžových polievkových tanierov so zelenými lístkami alebo semienkami uprostred. Posnažíme sa naznačiť, že polievka nie je to jediné zaujímavé a jednoduché, čo sa dá z tekvice vyčariť.

Pre lepšiu ilustráciu rôznych tvárí tekvicovej mánie, o ktorú zatiaľ prichádzame, sa ešte na chvíľu vráťme k Pumpkin Spice, alebo jeho asi najslávnejšej podobe Pumpkin Spice Latte (bežene známe ako PSL). Časopis Forbes každoročný jesenný príchod PSL do kaviarní trefne označil za novodobé Beaujolais Nouveau, čo potvrdzuje aj fakt, že len v Starbucks sa predalo už vyše 200 miliónov týchto tekvicových nápojov. A to nehovoríme o boome v zamiešavaní tekvicových príchutí do pív, parfémov, čokolád, whisky, atd.

Tekvica má veľa rôznych tvarov a pravdivú jesenú paletu farieb. Najčastejšie ju u nás môžme stretnúť v oddelení zeleniny, hoci ide o čistokrvné ovocie.  Konzumovať môžme jej dužinu, výhonky, listy, zelené úponky, z jadierok sa vyrába veľmi zdravý olej a kvety sa dajú jesť čerstvé v šalátoch alebo ich môžme ako číňania naplniť klíčkami, ryžou a feniklom a zapiecť.  Je cenovo dostupná, zdravá a nenáročná na pestovanie. Podobne ako mnohé chutné veci, pochádza Južnej Ameriky a do Európy sa dostala v XV. storočí na lodiach Kolumba. Podľa archeologických nálezov pestovali Mexicki Indiáni tekvicu už pred 10 000 rokmi, avšak nie kvôli dužine, ale pre jej semená.  Je to nepochybne jeden z najväčších plodov, ktoré môžme nájsť v našich záhradách a obchodoch. Urobiť z neho môžme predjedlo, hlavný chod, dezert, drink a samozrejme aj tekvicovú polievku v mnohých variantoch.

Pumpkin Spice

1ČL vanilkového extraktu
1ČL mletého zazvoru
1ČL mletej škorice
1ČL mletého muškátového orieška
1ČL mletého nového korenia
1/4 hrnčeka vody
1/4 sladkého kondenzovaného mlieka
1/2 hrnčeka tekvicového pyré
Budeme tiež potrebovať kúsok látky alebo filter na kávu

Tekvicu nakrájanú na kocky upečieme do mäkka pri 180°C počas 40 minút. Necháme vychladiť a roztlačíme vidličkou.

Vodu spolu s bylinkami a vanilkou dáme do maličkého hrnčeka, povaríme 5 minút a dáme vychladnúť. Potom prefiltrujeme cez látku tak, aby sme získali ochutenú vodu.

Do mixéra naložíme sladké mlieko, tekvicové pyré, ochutenú vodu a všetko vymixujeme do jemna.

Môžeme používať na cesto, zmrzlinu ale pre začiatok je asi naozaj najlepšie si urobiť Pumpkin Spice Latte.

Vyrobíme si ho zmiešaním dvojitého esspresa, horúceho speneného mlieka, minimálne 4 ČL pumpkin spice, ale odporúčame aj viac. Na vrchu ozdobíme sójovou šlahačkou a posypeme škoricou, zázvorom a muškátovým orechom.