Studená polievka na horúce dni – chłodnik

Leto nás z roka na rok prekvapuje vyššími teplotami a obedovanie klasických slovenských menu v tropickom počasí je utrpením pre viacerých z nás. Leto je čas na ľahšie, zdravšie a čerstvejšie stravovanie. To v lete najviac môžeme využiť najväčší trend posledných rokov v pripravovaní jedla – raw food.

rsz_l1020153

Španielsko už dávnejšie malo spôsob ako na horúce dni – gazpacho. Prekvapivo aj v Poľsku existuje kráľovná letných polievok – chlodnik. Pripravujeme ju na rôzne spôsoby –  zeleninové alebo ovocné, ale je tu jeden klasický, ktorý pozná každý Poliak. Ružová polievka špecifickej chuti acidka a cvikly. Samozrejme platí, koľko domácnosti  – toľko receptov.  Predstavím vám ten môj a aj jeho mini-varianty. Viem, možno to znie zvláštne, ale naozaj ju odporúčam vyskúšať.

Chłodnik litewski

4 mladé cvikly spolu s listami – najlepše velkosti limety
1 dlhá skleniková uhorka alebo tri poľné uhorky
1 viazanka červenej redkvičky
1 lyžica masla
100 ml vody
šťava z polovice citrona
1 lyžička soli
1,5 litra – rôzne druhy kyslého mlieka
(acidko naturálne, kefír, jogurt naturálny, jogurt grécky, kyslé mlieko)

Korene cvikly čistíme, šúpeme a krájame na malé kocky. Hodíme do hrnca, pridáme vodu, soľ, maslo. Varime 20 minút až bude mäkké, ale zároveň stále trocha chrumkavé. Pridáme do hrnca pokrájané halúzky a listy z cvikly a varíme ešte 5 minút. Na koniec pridáme šťavu z citróna. Necháme vychladiť. Medzitým postrúhame na malých očkách (verzia viac polievková) alebo veľkých (verzia viac chrumkavá) ošúpanú uhorku a redkvičky.
rsz_l1020182Všetko dáme do veľkého hrnca a pridávame mliečne výrobky. Ja sa vždy snažím sa používať rôzne druhy, trošku jogurtu, trošku acidka, a kefíru, samozrejme aj kyslá smotana je dobra ale je to trošku tučnejšia verzia. Premiešame, vyskúšame. Chlodnik mal by mať peknú ružovú farbu a chutiť kyslo (z mlieka) a sladko (z cvikly). Aby sa jeho chuť a teplota dobre vyvinula potrebuje čas v chladničke, minimum 3 hodinky. Čím je chladnejší, tým je lepší. Ak je veľmi horúco nebojte sa pred servírovaním pridať kocku ľadu. Servírujeme ho s vajíčkom uvareným natvrdo a mladými zemiakmi s kôprom a maslom.

rsz_l1020227

Niektorí pridajú aj veľa pažítky, ja preferujem len trošku na tanieri. Ak chcete hustejšiu verziu, pridajte šalát, obyčajný listový alebo rímsky. Môžte pridať aj inú zeleninu – čerstvý špenát, cuketu a všetko čo máte radi. Ak chcete viac chrumkavo – šalátovú verziu, nakrájajte všetku zeleninu na kocky.

Dobrú chuť!

Anja