Svadobné pečenie

Moja obľúbená kamarátka Vera sa minulú sobotu vydávala. Vzala si Martina, v kruhu obdivovateľov prezývaného Doktor Lásky. Dlhoočakávaná svadba bola v znamení home made. Nevesta si obula rozkošné balerínky s vystrihnutými srdiečkami, kúpila si retro kytičku na Miletičke a na gratulovačky v kostole sa išlo s knihami, namiesto kvetov. Ženíchova mama napiekla 3 metrový koláč, ktorý záhadne zmizol v útrobách hotelovej kuchyne, sestra doniesla tvarohový strúhaný a Matyldina Cukráreň dodala tri torty a slané pagáčiky v škatuliach od topánok. Nepredpokladám, že milý čitateľ bude piecť všetky tri koláče naraz, ako ja a zároveň vaľkať a vykrajovať 10 plechov pagáčikov a tak mi isto odpustí, že sa niektoré prvky a suroviny na seba nápadne ponášajú a že som použila sušienkový základ vo veľkom, pretože je chrumkavý, každý ho má rád a ušetril mi čas. Tušila som, že väčšina ostatných svadobných koláčikov sa bude niesť v duchu piškótového cesta s krémom, a tak som pripravila niečo odlišné.

V jedno nedeľné ráno prišla ku mne moja kamarátka Adriana spraviť mi najlepšie raňajky na svete. Neverila som, najlepšie raňajky na svete sú predsa opečený croissant s o osoleným maslom a džemom. A navyše, Adriana chodí behať! Pre mňa, človeka čo zabehol najviac presne 5 minút, hraničiac s kolapsom pľúc a infarktom, je behanie najvyšším stupňom disciplíny a asketizmu. A tak som si očakávala niečo, prepáčte mi ten výraz, diétne. Mýlila som sa. Predstavte si chrumkavý toastík. Naň si v hrubej vrstve natriete maslo. Nasleduje vrstva Nutely. Zdá sa vám to príliš? Neváhajte na záver pridať kopcom mascarpone. Tak. A na vrch idú čerstvé čučoriedky. Nešetríme! Mňam. Zamatová explózia na jazyku. Neviete prestať jesť. Nikto sa nepozerá, dáte si ešte jeden. Tieto raňajky vám zaručene spravia náladičku na celý deň. Inšpirovali ma k vytvoreniu najrýchlejšie sa zjedeného zákusku na svatbe. Tak vznikla tarta Adriana. Všetkými milovaná. Budete potrebovať formu na tartu, čiže okrúhlu formu s vyvýšeným vrúbkovaným okrajom. Doporučujem formu s uvoľneným dnom, z ktorej sa dá koláč jednoducho vybrať pre vkusnejšie servírovanie.

Základ:
200 g maslových sušienok
5 PL tmavého kakaového prášku
100 g masla
Práškový cukor podľa chuti
(3-4 PL)

Čokoládová ganache:
200 ml šľahačkovej smotany
200 g 70% čokolády

Krém:
250 g mascarpone
8 PL bieleho plnotučného jogurtu
Cukor podľa chuti
(2-3 PL)
Čerstvé čučoriedky

Postup
Základ: Prišla som na rýchlu inováciu na výrobu sušienkového základu. Zabudnite na roztĺkanie sušienok v sáčku. Rozlámeme ich a nasypeme do mixéru. Sem tam mixérom potrasieme, aby sa rozomleli vsetky kúsky. Voilá. V mikrovlnke si roztopíme maslo. Nalejeme do sušienok. Cez sitko preosejeme kakaový prášok a cukor a prisypeme k sušienkam. Dôkladne premiešame. Zmes nasypeme do formy na tartu a popritláčame rovnomerne na dno a na boky formy. Uistíme sa, že vrstva na bokoch je dostatočne hrubá a rovnomerná, aby boky nezhoreli pri pečení a aby sa cesto nelámalo pri krájaní. Vložíme so vyhriatej rúry na 180 stupňov, asi na 10 minút. Sušienkový základ je tmavý a môže nám prihorieť bez toho aby sme si to všimli. Sem tam skontrolujeme počas pečenia, otvoríme rúru, aby sme zistili, či necítime, že sa nám základ pripaľuje. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí uvoľníme korpus z formy, aby sme sa ujistili, že nieje nikde prichytený. Ak nemáme formu s uvoľneným dnom, doporučujem opatrne vyklopiť teraz, aby sme vedeli tartu nakrájať keď bude hotová.

Čokoládová ganache: Pripravíme si ganache. Luxusný názov pre nebeskú vrstvu čokolády, ktorá nieje príliš tvrdá a tak sa dá elegantne nakrajať a ani príliš mäkká, aby sa nám rozliala. Ak neobľubujeme horkú výraznú čololádu, môžeme si pripraviť ganache aj z mliečnej alebo bielej čokolády. Smotanu na šľahanie vlejeme do kastrólika. Zahrievame pri nízkej teplote asi minútu. Pridáme polámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť. Hmota nesmie vrieť. Odstavíme a pokračujeme v miešaní, kým nieje ganache hladká, krémová a čokoláda dokonale rozpustená. Prelejeme do inej nádoby a necháme vychladnúť, občas premiešame.

Dokončenie: Keď je korpus vychladnutý, nalejeme naň ganache. Vložíme do chladničky na hodinu alebo kým nestuhne. Mascarpone zmiešané s jogurtom a s preosiatym cukrom.  Navrstvíme na základ. Štedro posypeme čučoriedkami.

Cheesecake sa stal obľúbeným koláčom už aj u nás, na Slovensku. Dlho som hútala, z čoho sa cheesecake pripravuje. Cream cheese u nás nieje dostať tak, ako možno v UK alebo US, v pol kilových alebo kilových baleniach. Skúšala som tvaroh. Plnotučný je príliš hrudkovitý. Nízkotučný je, ..no nízkotučný. Nedosiahla som nikdy tú pravú konzistenciu. Nedávno som konečne objavila v hypermarkete cream cheese. Cenovo dostupný, 250 gramov stojí len asi 90centov, čo je príjemný detail, keďže do koláča ide až 750 gramov. Nájdete ho medzi nátierkami na chlieb, v podlhovastom tégliku. Nieje to nátierkové maslo, ani tavený syr. Na trhu je niekoľko druhov. Prečítame si zloženie a ak neobsahuje nič iné ako syr prípadne ešte soľ, môžeme použiť.

Základ:
250 g ginger snaps (zázvorové sušienky)
125 g masla

Plnka:
750 g cream cheese
1 téglik kyslej smotany
4 vajcia
Cukor podľa chuti a preferencií (5-7 PL)
Kôra a šťava z 1/2 citróna

Jelly:
2 mangá
4 broskyne
Prášková želatína
Cukor alebo med podľa chuti

Postup
Základ: Ginger snaps sú veľmi chrumkavé a trochu štipľavé zázvorové sušienky. Dostať ich bežne v UK, ale už aj u nás v sieti predajní Anglickej značky. Veľmi sa hodia pod cheesecake, pretože ako základ sú výrazné. Ak ich nezoženieme, môžeme použiť aj celozrnné sušienky a primiešať sušený mletý zázvor. Sušienky rozomelieme alebo roztlčieme a primiešame roztopené maslo. Vtlačíme na dno tortovej formy. V závislosti od veľkosti formy a množstva sušienok môžeme pokryť aj boky alebo spraviť len vyvýšený okraj. Korpus dáme zapiecť na 180 stupňov na asi 10 minút do krásnej zlatožltej farby. Necháme vychladnúť. Uvoľníme formu, aby sme sa ubezpecili, že nieje korpus nikde prichytený. Dáme si pozor, aby sme formu naspäť správne upevnili. Pretože potom, keď ju budeme prenášať (z balkóna), môže sa nám stať, že nám spodok formy vypadne a s ním aj krásne zlatožltý korpus a rozbije sa nám na kusy. Ak sa nám to náhodou stane, nezúfame, ponadávame si, uhneme si z vaječného likéru a pokračujeme. Pozbierame veľké kusy korpusu, energicky ofúkame. Ostatné omrvinky pozametáme. Kusy korpusu rozltčieme alebo rozomelieme. Modlíme sa, aby sme v chladničke ešte našli kúsok masla. Ak nie, zbehneme kúpiť. Dokúpime aj vaječný liker. Maslo roztopíme a pokračujeme. Tentokrát už nám omrvinky pokryjú asi iba dno formy. Už nezapekáme, aby sme sušienky neprepiekli.

Plnka: Syr zmiešame so smotanou, kôrou a šťavou z citróna. Vajíčka rozšľaháme a primiešame do syra. Pridáme cukor. Ochutnáme, aby sme dosiahli požadovanú sladkosť. Nalejeme na korpus a vložíme do rúry predhriatej na 150 stupňov. Pečieme asi hodinu. Dvierka rúry počas pečenia neotvárame. Sledujeme, aby nám kraje nezačali príliš hnednúť. Keď je cheesecake dopečený, necháme ho v rúre pri pootvorených dvierkach vychladnúť.

Jelly: Jedno mango a 2 broskyňe nakrájame na malé kocky. Zvyšné mango a 2 broskyňe rozmixujeme na PYRÉ. Zmiešame s kúskami ovocia, ochutnáme a prípadne pridáme cukor alebo med podľa chuti. Želatínu dáme napučať do vody podľa návodu na obale, zahrejeme, nesmie sa variť. Vmiešame do ovocia. Opatrne nanesieme na cheesecake. Necháme stuhnť v chladničke.

Táto torta vznikla omylom. Ostalo mi ešte zo sušienkového základu a aj čokoládová ganache z minulého receptu. Bolo mi to ľúto nepoužiť. V skrinke sa mi povaľovalo jedno kokosové mlieko a náš starý znamy želatínový stužovač. A tak som namiešala čosi podľa vzoru “čo dala špajza”. Nech sa páči, kokosovo-čokoládová torta.

Základ:
150 g maslových sušienok
6 PL strúhaného kokosu
4 PL tmavého kakaového prášku
100 g masla Cukor podľa chuti

Krém:
1 plechovka kokosového mlieka
250 g mascarpone
1 pomaranč
2 PL strúhaného kokosu
Kôra a šťava z 1/2 citrónu
Želatínový stužovač

Čokoládová ganache:
200 ml šľahačkovej smotany
200 g 70% čokolády

Malinové želé:
100 g malín
1/4 balíčka práškovej želatíny
Cukor podľa chuti  (nemusí byť)  

Čokoládové kolieska:
100 g tmavej čokolády
Hrubši plátok tuku na polevy

Postup
Základ: Sušienky rozomelieme alebo roztlčieme, primiešame roztopené maslo, kokos, preosiate kakao a cukor. Vtlačime do tortovej formy. Stačí ak hmota pokryje dno formy v hrubšej vrstve. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, asi na 10 minút. Občas  skontrolujeme, či sa nám základ nepripaľuje. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí uvoľníme korpus z formy, aby sme sa ujistili, že nieje nikde prichytený.

Čokoládová ganache: Pripravíme si ganache. Smotanu na šľahanie vlejeme do kastrólika. Zahrievame pri nízkej teplote asi minútu. Pridáme polámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme čokoládu rozpustiť. Hmota nesmie vrieť. Odstavíme a pokračujeme v miešaní, kým nieje ganache hladká, krémová a čokoláda dokonale rozpustená. Prelejeme do inej nádoby a necháme vychladnúť, občas premiešame. Vychladnutú ganache nalejeme na základ a vložíme do chladničky stuhnúť.

Krém: Na krém zmiešame mascarpone, kokosové mlieko, citrónovú šťavu, kôru, preosiaty cukor podľa chuti a strúhaný kokos. Pomarančovú kôru tiež nastrúhame a pridáme do krému. Následne pomaranč ošúpeme, zbavíme bielej župky a rozmixujeme v mixéri nahladko (dáme pozor, aby sme nerozmixovali aj kôstky). Pridáme do krému. Želatínový stužovač rozmiešame dôkladne v 100 ml vody, energicky šľaháme metličkou asi minútu a  vmiešame do krému. Hneď nalejeme na základ a vrátime do chladničky. Necháme cez noc, alebo minimálne 3 hodiny schladiť.

Zdobenie (doporučujem vynechať) Je piatok, deväť hodín večer. Zajtra sa zo slečny Valachovej stane pani Pavlíkova. Keďže pečieme na svatobný stôl, rozhodla som sa tento zákusok ozdobiť. Nieje to u mňa zvykom, väčšionou zdobenie dopadne gýčovo katastrofálne. Plán bol červené kvetinky vystúplého charakteru a čokoládové špirály gustiózne spočívajúce ledabolo položené na kvetinke.

Postup: Rozmixujeme si maliny a zmiešame ich s napučanou želatínou. Následne hmotu vylejeme do formičiek na ľad. Očakávame, že po stuhnutí vyklopíme elegantné kvetinky. Nevyklopíme nič. Hmota nejde z formičiek na ľad von. Ponadávame si a možno si opäť uhneme v strese vaječného likéru. Našťastie sme si ale zvyšnú hmotu, ktorá sa nám nevmestila do formičiek, naliali v hrubšej vrstve na alobal, keby niečo. Nakoniec si z tejto želatínovej vrstvy úspešne vykrojíme formičkou na pagáčiky pekné kolieska. Na asi 12 koliesok postačí  asi 100 gramov malín. Na čokoládové špirálky si vo vodnom kúpeli roztopíme jednu čokoládu. Na alobal si nakreslíme alebo nastriekame v hruhej vrstve špirálky. Vložíme do chladničky stuhnúť. Z nejakého záhadného dôvodu nám možno čokoláda nestuhne a nedá sa sňať z alobalu. Vložíme do mrazničky a čakáme. Nepomohlo. Tak si roztopíme ešte jednu čokoládu a primiešame aj tuk na polevu. Čokoládu si nalejeme v súvislej vrstve na alobal a necháme v mrazničke stuhnúť. Následne si vykrojíme kolieska, prípadne nápaditejšie tvary, ak vlastníme aj iné ako kruhové vykrajovátko, čo v Matyldinej cukrárni žial zatial nemáme. Rátame s tým, že polovica koliesok sa nám pri vykrajovaní poláme, tie potom zjeme. Čo zostane, naaranžujeme na tortu. Dopijeme vaječný liker a ideme spať. Vaša Matylda