Výlet za českým street foodom

L1110320

Street food – výraz, pod ktorým sa všade na svete skrýva niečo iné. Počas minulého víkendu sme mali perfektnú príležitosť zamyslieť sa, čo znamená pre nás. Nadšení z lákavého názvu podujatia sme sa vybrali do Prahy na Street Food Festival Holešovice. Akcia bola organizovaná po prvý krát, čím zákonite rozdelila návštevníkov na tábor vďačných vychutnávačov a tých čo mrhali svoju pozornosť na zanedbateľné nedostatky (málo miesta, veľa ľudí, málo jedla, všetko zle…). My sa hrdo hlásime k prvej, plne uspokojenej skupine. Vynaliezavé freestylové riešenia a ľahký chaos len milo dokresľovali živý, spontánny charakter podujatia. Pre nás bol SFF ideálnou protiváhou klasických letných food festivalov organizovaných vo veľkom, s veľkým rozpočtom, reklamou a tuctovými reštauráciami servírujúcimi klasické jedlá. Prehnané poplatky za stánok na veľkých festivaloch znemožňujú začínajúcim alebo menším gastro biznisom sa na nich predstaviť. Tento víkend v Holešoviciach sa však všetko riadilo inými princípmi: 10% z predaja bolo darovaných Kuchárkam bez domova a festival bol otvorený rôznym formátom. Zdalo sa nám dokonca, že mnohí sa už tak aklimatizovali na spôsoby klasických letných food festivalov, že im ani nenapadlo namiesto čakania na voľné miesto na škaredej plastovej stoličke vychutnávať si pouličné pochúťky v kľude rozvaleným na tráve.

L1110343

Na SFF sme stretli profesionálny (wow!) foodtruck od Dish hamburgers a Chefparade, autíčko s kamennou pecou na pizzu, ručne vyrábané a na mieste pečené bagle, veľa grilovačov, zeleninový kotlík na ohni, sladkosti, sushi, zmrzlinárky a medzi tým všetkým sme si našli miestečko aj my s naším magazínom. Možno polemizovať, či festival naozaj prezentoval street food, ale keďže v našich končinách je ešte tak ťažko nájsť chutné príklady skutočného street foodu, vieme pochopiť aj prítomnosť bistier predavajúcich mafiny či iné sladkosti. Prirodzene nás viackrát napadla otázka, ako by mal taký česko-slovenský street food vyzerať. Inšpirovať sa cigánskou pečienkou z vianočných trhov a pirôžkami na stanici alebo legendárnym cheesburgerom z vyprážaného syra? A možno hľadáme slovenské nápady na silu a vystačíme si len s burgermi, pizzami a kvalitnejšími vietnamskými stánkami, aké sa už začínajú zjavovať na bratislavskej Miletičke či pražskej tržnici SAPA. Ťažko povedať, koľko z predávajúcich v Holešoviciach sa naozaj každodenne živí predajom jedla na ulici. Neviem ako v Čechách, ale na Slovensku je takých prípadov veľmi málo, asi aj kvôli neprajnej legislatíve.

L1110350

L1110366

Veľmi sa nám páčilo, že sme na festivale nenašli stánky, ktoré by predávali len hotové produkty (džemíky, nátierky, medy, nakladačky, atd.) a že každý stánok (no, okrem nášho) pripravoval živé jedlo. Správny street food má byť podľa nás pripravovaný na mieste a musí neustále terorizovať okoloidúcich neodolateľnými vôňami. Aj preto nám veľmi imponovali nepríklad vône grilovanej kofty, čerstvo pečených baglov, či pizze ktoré ovládli festival. Oceňujeme aj na mieste vyprážané churros (dosiahnuť vysokú teplotu oleja, aby churros boli chrumkavé a nie nasiaknuté olejom nie je ľahké v takých podmienkach).  Ďalšie stánky pracovali s predpripravenými poloproduktami a skôr len skladali všetko na mieste dokopy: Našli sme tam falafely, pity plnené rôznymi mäskami a zeleninami. Všetko sa nám nepodarilo ochutnať, ale to, čo sme mali, bolo veľmi fajn a poctivo pripravené. Street Food Festival Holešovice ukazál, že s dostatkom energie sa dá pripraviť hodnotné, pekné a úspešné podujatie aj bez veľkých finančných vkladov. Verím, že to zmobilizuje do nových nápadov čo najviac ďalších ľudí, kľudne aj na Slovensku. My sa budeme snažiť.

L1110327 L1110328

PS. Nestihli sme Vám nafotiť všetky dobré jedlá, tak rýchlo sa zjedli 🙂